torstai 4. marraskuuta 2010

1. Fyysiset tarpeet:




1.) UNI:

Riittävä ja säännöllinen uni. Jokaisen unen tarve on yksilöllinen eli unentarve vaihtelee yleensä ihmisestä riippuen 6-10 tuntia. (Esim. työttömänä, tai eläkeläisenä voisi olla hyvä mennä klo 22-24. Jos olet töissä klo 8-16 niin esim. nukkumaan voisi olla hyvä mennä klo 21-23. Henkisenkasvun ihmisille suositellaan ennen klo 6:den heräämistä. Jos haluaa herätä aamulla pirteänä ja näkemättä painajaisia, niin kannattaa syödä terveellinen iltapala n. 2 tuntia ennen nukkumaan menoa.

Riittävä uni auttaa voimavarojen latautumisessa, pitää muistin terävänä ja toimivana. Uni auttaa käsittelemään ja sulattamaan päivän tapahtumia. Palauttaa ja uudistaa lihassoluja liikunnan rasituksesta.

2.) RAVINTO:

Terveyttä ja sopivaa painoa ylläpitävä ruokavalio, 4-8 x päivässä on meille hyväksi. Itselleni painonhallinnassa toimivin tapa on ollut selvittää oma kalorin kulutukseni. Netistä löytyy ja sen mukaan voi laskea ihannepainoon soveltuvan ruokavalion kalorimäärän. Terveellisten ruokailutottumusten suhteen on mielestäni tärkeää sopiva ruoka-annosten koko eli tulee syödä n. 1/2-2/3 osaa vatsalaukun tilavuudesta. Silloin energiatasosi ei tipu ruokailun jälkeen, koska kaikki verenkierto ei mene silloin vatsanalueelle ruuansulatukseen. Syömäsi ruoka tulee pureskella riittävän huolellisesti, koska ruuansulatus alkaa jo suusta, tarvittavat entsyymit tulevat mukaan ruuansulatukseen syljenerityksessä pureskeltaessa ruokaa. Ayurvedisen tiedon mukaan ruokailun jälkeen on hyvä istua viisi minuuttia paikallaan tai ottaa 5-15min ruokalevot vasemmalla kyljellä maaten parantavat ruuan sulatusta.

Terveellinen ruokavalio tarkoittaa minulle sitä että saan joka päivä tarvittavan riittävän määrän vettä, vitamiineja, hivenaineita, valkuaista, rasvoja, hiilihydraatteja ja kuituja.

1. Hyviä rasvoja ovat kylmäpuristetut rypsi-, oliivi-, seesam- , hamppu-, avokaado- auringonkukkaöljyä ja kookosrasvaa, joita tulee saada 1-2rkl päivässä ja loppumäärän voista. Suositeltava rasvojen määrä on n.40g päivässä.

2. Proteiinin päivittäinen määrä vaihtelee 30-150g riippuen siitä kuinka raskasta työtä tekee ja mitä harrastaa vapaa-aikanaan. Yleensä ihmiset syövät aivan liian vähän proteiinia. Riittävä proteiinin määrä lisää energiatasoamme ja pitää lihakset paremmassa kunnossa. Hyviä proteiinin lähteitä ovat maitotuotteet, heraproteiinijauhe, viljatuotteet, palkokasvit, siemenet ja pähkinät. Eläinkunnan tuotteista parhaita valkuaislähteitä ovat tonnikala ja kananmuna. Itse en suosittele kenenkään syövän lihaa proteiinin lähteenä, koska sen runsas käyttö synnyttää sairauksia ja monia muita haitallisia vaikutuksia pitkällä aika välillä.

3. Kasviksia tulee syödä riittävästi porkkanaa, parsakaalia, tai kukkakaalia, punajuuria, tai tomaattia, bataattia vehnäorasjauhetta, ohranorasjauhetta, sinimailasen ituja tai idätettyjä mungpapuja. Perunan syöntiä en suosittele, kuin pienissä määrin

4. Marjoja ja hedelmiä tulee syödä päivittäin riittävästi mustikkaa, tyrnimarjaa, ruusunmarjaa. Tuoreet tai pakastemarjat voi korvata mustikka-, ruusunmarja-, tai tyrnimarjajauheella jossa on melkein kaikki vitamiinit.
Hedelmistä omenaa, banaania, ananasta ja mangoa.

5. Viljoja voi syödä puuroissa tai leivissä. En suosittele hiivalla kohotettujen leipien ja leivonnaisten syöntiä, koska hiiva synnyttää monenlaisia sairauksia ja ilmavaivoja. Voin suositella juurella kohotettuja leipiä. Viljoista parhaimpia ovat speltti, kaura, tattari, hirssi ja quinea. Kuituja tulisi saada 10-20g päivässä.

7. Riiseistä terveellisiä ja hyvän makuisia ovat basmati ja Jasmiini riisit.

8. Vettä tulisi juoda riittävästi n.2litraa päivässä, jotta kuidut voisivat kulkeutua ulos kehostamme ja että suolistomme pysyisi hyvässä kunnossa.

9. Lisäravinteista tärkeimpinä olen pitänyt:
   1. Nokkosin-nokkostabletteja, jotka pitävät anemian loitolla.
   2. Dolomiittikalkki piimaxC kalkkiD-tabletit auttavat pitämään luuston ja nivelet vahvoina.
   3. Probiootti plus-maitohappobakteeri-kapselit auttavat suoliston hyvinvointia.
   4. MSM orgaaninenrikki-tabletit auttavat solujen uusiutumisessa. Jos on nivel tai lihas kipuja, tällä monet on saanut lievitystä astmaan ja aikuisiän diabetekseen.
   5. Chlorella merilevää jauheena.
Terveellinen ruokavalio ylläpitää hyvinvointia ja sisäelimien, sisäeritysrauhasten, solujen, ruuansulatuksen ja immuniteetin tervettä toimintaa.

3.) LIIKUNTA:

Säännöllinen, riittävä liikunta kuten lenkkeily, kuntosali, venyttely, ulkoilu, pallopelit, jooga-asanat, tanssin riemu. Liikunta vähentää stressiä, tuulettaa ja tasapainottaa mieltä muilta päivän tapahtumilta, lisää energiatasoa, vahvistaa lihaksia, luustoa ja niveliä.

4.) ULKOILU:

Puolen tunnin aamukävely ulkona voi auttaa heräämään ja virkistää oloa. Rauhallinen iltakävelylenkki ennen nukkumaan menoa auttaa saamaan paremmin unenpäästä kiinni. Kävely auttaa jopa painon hallintaan.

5.) HYGIENIA JA PUHTAUS:

Suihkussa olisi hyvä käydä kerran päivässä ja tarpeen vaatiessa. Se virkistää oloa, vähentää alakuloisuutta ja masentuneisuutta. Olisi hyvä vaihtaa myös puhtaat alusvaatteet ja sukat joka päivä. Kun taas voisi olla hyvä vaihtaa puhdas t-paita,tai pusero joka päivä, tai joka toinen päivä. Itse pesen alushousuni, sukkani ja t-paitani joka päivä käsin, joten en tarvitse kuin muutamat alushousut ja muutaman sukkaparit ja muutaman t-paidan. Aina kun ne kuluvat loppuun ostan uudet. Vuodevaatteiden pesu voisi olla hyvä 1-2 kertaa kuussa, tai tarpeenvaatisessa. Peiton pesu voisi olla hyvä tehdä 1/2 vuoden välein. Puhtaus virkistää kehoa ja selkeyttää mieltä, sekä antaa hyvät olosuhteet myönteisille ja rakentaville ajatuksille, puheille ja teoille.

6.) ASUNNON TUULETUS:

Oman mukavuuden ja hyvinvoinnin takia voi tuulettaa pari kolme kertaa päivässä. Tuo uutta happea ja raikasta ilmaa huoneistoon. Aivot saavat lisää happea antaen näin virkistävän tunteen. Kohottaa alakuloista mieltä ja lievittää masentuneisuutta.

7.) KODIN SIISTINÄ PITÄMINEN:

Itsesi ja muiden luonasi käyvien tähden olisi hyvä imuroida säännöllisesti, tai lakaista lattiat tarpeen vaatiessa. Lattiat on hyvä pestä pari kolme kertaa kuussa, sillä tulee vähemmän villakoiria. Pölyt olisi hyvä pyyhkiä kerran viikossa, tai pari kertaa kuussa. Itsesi ja muiden mukavuuden takia voisi olla hyvä pestä Wc:n pytty, lavuaari ja vessan lattia tarpeen vaatiessa. Ikkunoiden pesu voisi olla hyvä tehdä kerran-pari vuodessa, keväisin, tai keväisin ja syksyisin. Matot voisi olla hyvä pestä kerran vuodessa. Matot on hyvä tampata talvella pakkasessa kerran pari talvessa pölypunkkien poistamiseksi. Virkistää ja selkeyttää mieltä, Tekeminen tuo paremman yhteyden kehoon ja maahan.  Tämä on rakkauden ja arvostuksen osoitusta itseämme ja niitä ihmisiä kohtaan jotka käyvät luonamme.

8.) RIITTÄVÄ PÄIVITTÄINEN LEPO JA RENTOUTUMINEN:

Kun havaitset itsessäsi rasittuneisuutta tai stressiä, niin on hyvä rentoutua ja levähtää. Olen kokenut, että  pitäessäni jalat ristissä nilkkojen kohdalta, se tuntuu poistavan nopeammin rasittuneisuuden ja stressin  kehosta ja mielestä. Tämä lataa voimavara-akkujamme ja auttaa jaksamaan paremmin. 

9.) HUONEILMAN RIITTÄVÄN KOSTEUDEN YLLÄPITO:

Jos haluat pitää huolta huoneilmasi hapen ja kosteuden riittävyydestä, niin on hyvä hankkia yksi, tai kaksi kasvia kuhunkin huoneeseen. Kasvit lisäävät huoneilman happea ja raikastaa huoneilmaa. Avoimet vesi astiat lisäävät huoneilman kosteutta Helpottaa hengittämistä ja vähentää kurkku ja nielu kipujen syntymistä. Minä olen käyttänyt muovista 5l lähdevesi astiaa ja olen poistanut siitä kaulaosan mattopuukolla.  

10.) LUOVUUDEN TAI MUUN TEKEMISEN TARVE PÄIVITTÄIN:

Meillä on tarve luoda tai tehdä käsillämme jotakin luoda taidetta, tanssia, liikkua, siivota, nikkaroida tms. Tämä tuo vahvemman yhteyden kehoon ja pitää jalat maassa.

11.) SÄÄNNÖSTELLYN SUKUPUOLI-ELÄMÄN, TAI SELIBAATISSA OLEMISEN TARVE:

Oman elinvoimaisuutesi ja elämänilosi takia suosittelen säännösteltyä sukupuolielämää.Mitä harvemmin sitä enemmän elinvoimaa jää käytettäväksi muuhun elämään.
Selibaatti lisää elinvoimaisuutta ja energisyyttä, elämäniloa ja elämänhalua, ellei kyse ole itsensä tukahduttamisesta vaan seksuaalisesta tarpeesta irtipäästämisestä ja energian kanavoimisesta johonkin muuhun asiaan, vahvistaa immuniteettia sairauksia vastaan.

12.) TIETOINEN BUDJETIN SUUNNITTELU JA HALLINTA:

Tulojen ja menojen tulisi olla tasapainossa oletpa sitten kokopäivätöissä, osa-aikatöissä, työttömänä, opiskelijana, sairaspäivärahalla, kuntoutustuella tai eläkkeellä. On viisasta valita tuloihin nähden sopivan edullinen asumismuoto.

Terve suhde materiaan mielestäni on sitä että ostaa vain ne tavarat ja asiat joita todella tarvitsee ja joita ilman ei tule toimeen. 

Opiskelijan, tai työttömän budjetti on kunnossa, jos kaikkien menojen jälkeen jää säästöön vielä n.50€/kk. Turvallisuuden tunnetta lisää riittävä pohjaraha pahanpäivän varalle, johon ei turhan päiten kosketa. Lisäksi voi olla rahasto kaikkia tarpeellisia hankintoja, tai menoja varten.

Ihmisten, jotka haluavat tulla omaksi itseksensä ja oivaltaa todellisen itsensä, heidän tulisi kypsyttää sydämensä kymmenysten maksamiseen nettotuloista hyväntekeväisyyskohteisiin, jotka koskettavat sydäntä. (Asumistukea ei tarvitse laskea kymmenyksiin.)  Tämä vapauttaa meitä ahneudesta ja materian kahleista, sekä vahvistaa meidän kykyä luopua kaikesta turhasta. Tämä kehittää meissä kykyä epäitsekkyyteen ja anteliaisuuteen.