torstai 4. marraskuuta 2010

Perustarpeet:


 Mielenterveyttä ylläpitävää tietoa perustarpeista:

Perustarpeita ovat:

1. FYYSISET TARPEET.
2. TUNNE TARPEET.
3. MENTAALISET TARPEET.
4. SOSIAALISET TARPEET.
5. LUOVUUDEN TARPEET.

Ja itselleni tärkeitä eheytymiseeni liittyviä tarpeita ovat olleet:
6. HENKISET TARPEET.


Olen näissä perustarpeiden käsittelyssä melko pedantti, koska mielenterveysongelmissa hämärtyy kyky ajatella konkreettisesti ja käytännöllisesti. Käsittelen hiukan myös syitä miksi kannattaa huolehtia kyseisistä tarpeistamme. Jos tässä hetkessä kokemamme perustarpeet eivät täyty, voimme kokea elämänhaluttomuutta, masentuneisuutta ja toivottomuutta.

Jos nämä tarpeet tuntuvat olevan osa sinua, voi olla hyvä opetella ne perustarve-alueiden eri tarpeet ulkoa, jotta voisi helpommin tunnistaa läsnäolevan tarpeen ja ilmaista sen toiselle. Tämä luo tunneyhteyttä itsen ja toisten välille. Meidän on myös helpompi kokea myötätuntoa itseämme ja toisiamme kohtaan kun tiedostaessamme ja ilmaistessamme omat tarpeemme ja kokemamme tunteet, jos emme ilmaise tunteitamme ja tarpeitamme toisillemme emme tule ymmärretyksi ja tunneyhteys voi katketa itseemme ja toisiin, josta usein seuraa erilaisia ristiriitoja ja mielenterveysongelmia.

Mielenterveysongelmissa omien tunteiden ja tarpeiden tunnistaminen ja ilmaisu on usein vaikeaa, siksi koen tärkeäksi tiedostaa, mitä kaikenlaisia tarpeita meillä voi olla. Toinen tärkeä asia on se että oppii ilmaisemaan tunteensa ja tarpeensa vastuullisesti ja rakentavasti.
Katso Yksinäisyys kohdan NVC menetelmä osio.