torstai 4. marraskuuta 2010

Harjoitus 1:



Ensimmäisenä yksinkertaistettu ja helppo dharana-suggestio-mantra-dhyana eli keskittymis-suggestio-mantra-meditaatio mielessä:

Jos haluat kokeilla näitä positiivisiin tunteisiin ja ominaisuuksiin virittäytymismenetelmiä, niin kannattaa aloittaa viidellä minuutilla aamuin ja illoin ja lisätä joka päivä viisi minuuttia, kunnes meditaation aika on 30 minuuttia. Jokaiselle päivälle on oma mantraparinsa, jotka toistetaan sanskritiksi, suomennokset ovat harjoituksen jälkeen. Sanskritin kielen pitäisi olla voimallisempi kokemuksellisesti, mutta jos se tuntuu vieraalta tai hankalalta voit toistaa myös suomeksi.

Tarvitset vain kynttilätuikun ja tuikkukipon. Voit tehdä harjoituksen risti-istunnassa selkä suorana lattialla, jolloin tuikkukynttilä on lattialla ja katse kynttilän liekissä. Takapuolen alle voi laittaa koroketta esim. jonkin istuin tyynyn, tai vaikka pari kolme paksua kirjaa, silloin selkä pysyy paremmin suorana, niin ettei tarvitse jännittää vatsalihaksia. Toinen vaihtoehto on tuolilla selkä suorana istuen, jolloin tuikkukynttilä on melko matalalla pöydällä ja katse kynttilän liekissä. Sormet jossakin mudrassa esim peukalo ja etusormi yhdessä jolloin ne muodostavat ympyrän, jota sanotaan chinmudraksi. Voimistaa ja ohjaa energiakiertoa kehossa ja chakroissa. Hengitykset kannattaa olla rentoja, rauhallisia, tietoisia ja syviä. Nämä mantraparit kannattaa opetella suomennuksineen ulkoa jotta voit tehdä ilman paperia ja yhteen katsepisteeseen keskittyen.

Mantra-meditaatio sopii erityisen hyvin niille jotka pystyvät kokemaan mantrojen eli luomustensa hedelmän, tai joilla on jo alunperin melko hiljainen mieli. Muille, tai niille jolla on dynaaminen ja aktiivinen mieli eli joilla on tapa ajatella paljon sopii ehkä paremmin hiljainen hengityksen tarkkailu meditaatio, joka tuo mielenrauhaa ja auttaa havaitsemaan todellisuuden sellaisena kuin se on. Tunnetuin tällaisesta on ehkä buddhalainen Vipassana-meditaatio, lisätietoa löytyy www.fi.dhamma.org, tai Eckhart Tollen opettama hengityksen tarkkailu meditaatio, joka hyvin samankaltainen vipassana tekniikan kanssa. Hengityksen tarkkailu meditaation suositus aika on 30-60 min aamuin ja illoin, toki voi tehdä enemmänkin.

Ennen mantra-meditaatiota kannattaa tehdä lyhyt kehon ja mielen rentoutus, jos on tarvetta ja jos haluaa voi käyttää apuna kahta affirmaatiota Sh: tyynnyn ja Uh: rentoudun.

Sh=sisään hengittäessä ja Uh:=ulos hengittäessä.


1. Maanantaisin, 5-30min 1x2/pvä:

Sh: Preem, Uh: Karuna

Suomeksi: Sh: Rakkaus, Uh: Myötätunto


2. Tiistaisin, 5-30min 1x2/pvä:

Sh: Santosha, Uh: Shanti

Suomeksi: Sh: Onnellisuus, Uh: Rauha


3. Keskiviikkoisin, 5-30min 1x2pvä:

Sh: Viveka, Uh: Satja (sathya)

Suomeksi: Sh: Erottelukyky, Uh: Totuus


4. Torstaisin, 5-30min 1x2pvä:

Sh: Loobha, Uh: Bhakti

Suomeksi: Sh: Kaipuu, Uh: Antaumus


5. Perjantaisin, 5-30min 1x2/pvä:

Sh: Raam, Uh: Ananda

Suomeksi: Sh: Ilo, Uh: Autuus


6. Lauantaisin, 5-30min 1x2/pvä:

Sh: Advaita, Uh: Moksha

Suomeksi: Sh: Ykseys, Uh: Vapaus


7. Sunnuntaisin, 5-30min 1x2/pvä:

Sh: Kriipa, Uh: Samaadhi

Suomeksi: Sh: Armo, Uh: Perimmäinen oleminen

Seuraava taso on liittää kyseisen päivän mantraparin toistaminen päivän askareisiin ja toimintaa, toki on hyvä myös lausua mantroja mielessä istuen meditaatiossa erikseenkin.

Mukavia harjoituksia itsesi kanssa. Itsetuntemuksen kehittymisen ja todelliseksi itseksi tulemisen iloa.