torstai 4. marraskuuta 2010

Erottelukyky:



 Toivon että kehittäisit erottelukykyä, koska se parantaa huomattavasti elämäsi laatua.

1. Mitä on erottelukyky?

Erottelukyky on mielestäni sitä että kykenee arvioimaan mihin kategoriaan mikäkin asia kuuluu ja mistä mikäkin asia nousee sekä se auttaa meitä tunnistamaan mistä asiasta milloinkin on kysymys.

2. Mihin erottelukykyä tarvitaan?

Mielestäni erottelukyky on yksi voimakkaiten meitä suojeleva ja varjeleva ominaisuus, sillä kaikissa valintatilanteissa olemme erottelukykymme varassa, jotta voimme tehdä itsellemme hyviä valintoja.

3. Kuinka kehittää erottelukykyä? 

Mielestäni tärkein itseemme ja toisiin liittyvä erottelukyvyn alue on se milloin sisäiset asiamme tai tekomme nousevat egosta ja milloin taas itsestämme. Niiden hedelmät ovat erilaiset. Kun pystymme erottamaan egosta ja itsestä nousevat asiat toisistaan, pystymme siirtymään enemmän egostamme itseemme ja sen tapaan ilmentää myönteisemmin ja rakentavammin itseä. Jolloin elämämme laatu, terveys ja kokemamme elämä muuttuu paremmaksi.

4. Erottelukyvyn keskuksista:

Meillä on negatiivinen keskus jota kutsutaan egoksi, vaurioituneeksi itseksi tai kärsimyskehoksi ja myönteisyyden keskus jota kutsutaan itseksi, sydämeksi tai sisäiseksi lapseksi.

Psykologiassa ego käsitteellä tarkoitetaan minuutta. Intialaisessa veedafilosofiassa egolla tarkoitetaan väärää minätunnetta tai valheellista itseä, sekä negatiivisiin olemuspuoliin samaistumista. Korkeammalla Itsellä tarkoitetaan kaksinaisuuteen samaistumatonta tarkkailevaa tietoisuutta, tai todistaja tieotisuutta. Korkeampi Itse symbolisoi myös meissä olevaa jumalallista isää ja äitiä tai todellista sisäistä aikuisuutta.

Egomme huomio on aina menneisyydessä, tai tulevaisuudessa, kun taas itsemme huomio on tässä hetkessä. Egomme reagoi ja toimii usein menneisyyden haavatunteista käsin, kun taas itse reagoi ja toimii nykyhetken ehyistä olemuspuolista käsin.

Jos tunteemme ja tarpeemme jää tunnistamatta, ilmaisematta ja täyttymättä alamme reagoida ja toimia egostamme käsin. Tunteiden ja tarpeiden riittävä tiedostaminen ja ilmaisu, sekä pyrkimys täyttää tasapainoisesti ihmisyyden tarpeitamme vaikuttaa suoraan tyytyväisyyteemme ja tunnetilaamme, tälloin meidän on helpompi reagoida ja toimia itsestämme käsin.

Esimerkkejä eri ominaisuuksista tai olemuspuolista ja siitä miten ne jakautuvat:

Jokainen negatiivinen tunne tai ominaisuus on yksi egon, tai vaurioituneen itsen olemuspuoli, esim. vihainen olemuspuoli, kun taas jokainen myönteinen tunne, tai ominaisuus on yksi itsen olemuspuoli, esim. myötätuntoinen olemuspuoli.

Suuttumus tai viha ovat hyväksyttäviä asioita joita ei kannata tuomita vääräksi tai pahaksi tunteeksi tai asiaksi. Joissakin tilanteissa suuttumus ja vihaisuus voivat olla juuri oikea ja hyvä reaktio. Esimerkiksi jos joku käyttäytyy epäoikeudenmukaisesti itseämme tai jotain toista kohtaan ja sen toiminta on pysäytettävä eli sen toiminnalle on asetettava rajat tällöin se toimii erittäin hyvin.

Alaspainetun tahdon tilassa suuttumus ja viha tuntuvat pelottavilta ja vierailta tunteilta, joihin kannattaa tutustua ja ystävystyä. Suuttumus ja viha voivat olla myös myönteisiä asioita monessakin asiassa. Jos olet väsynyt ja sinua vaivaa siitä johtuen saamattomuus, voi olla hyväksi suuttua omalle väsymyksen ja velttouden tilalle, niin energiat lähtevät virtaamaan, alaspainetun tahdon tila alkaa vapautumaan ja energisyys voi alkaa palautua. Voit saada näin ollen suuttumuksen voimalla paljon hyviä asioita aikaiseksi. Tässä asiassa suuttumus on positiivista muutosvoimaa olosuhteille jotka eivät ole suotuisia ahkeruudelle ja erilaisten itselle tärkeiden asioiden aikaansaamiselle.

Jos sinulla on vaikea ja syvä alaspainetun tahdon trauma, sinulle voisi tehdä hyvää tällainen päivittäinen harjoitus. Hoida ensin affirmaatioilla pelkäävää ja pelokasta olemuspuoltasi esim. Sh: Rakastan äärettömän paljon sitä olemuspuolta itsessäni, Uh: joka kokee pelkoa ja olevansa pelokas, 3-9x. Ja sitten Sh: Rakastan äärettömän paljon sitä olemuspuolta itsessäni, Uh: joka kokee rohkeutta ja olevansa rohkea, 1-3x.

Purista kätesi sitten nyrkkiin, kämmenet ylöspäin ja ärjähtele voimakkaasti suu kiinni muutaman sekunnin ajan, sitten voit pitää pienen tauon ja toistaa harjoitus muutaman kerran uudestaan.

Seuraava askel on luoda muistikuvia tilanteista jossa olet kokenut epäoikeudenmukaista kohtelua ja voit ärjähdellessäsi ajatella asettavan rajasi sille ihmiselle joka on kyseessä. Tässä seuraavassa vaiheessa voit ärjyä ääneen lyhyitä sanoja tai lauseita, esim. Se ei käy! Lopeta heti! Nyt riittää! Et tee minulle noin! Älä huuda mulle! ja voit keksiä itse lisää lyhyitä ärjähdys lauseita.

Seuraava askel on se kun kohtaat eläviä tilanteita ihmissuhteissasi ja voit opetella rajojesi asettamista ääntäsi koroittaen.

Seuraava askel on vapautetun tahdon mahdollisuus ilmaista päättäväisesti, keskittyneesti ja sisäisellä tahdon voimalla rajansa ilman suurta suutumusta.

Näin voit oppia tutustumaan suuttumukseesi ja sisäiseen tahtoosi. Tällä harjoituksella alaspainetun tahdon tilasi alkaa vapautua ja kykenet helpommin osoittamaan ja ilmaisemaan rajojasi, tahtoasi, tunteitasi, mielipiteitäsi ja näkökulmiasi muille.

Jos haluaa vapautua egon olemuspuolista on tärkeintä siinä on itsen hoivaava, hyväksyvä ja myötätuntoisesti ymmärtävä asenne egomme haavoittunutta olemuspuolta kohtaan. Egoistisuutemme taustalla on aina jokin ilmaisematon tunne tai täyttymätön tarve, trauma eli haavatunne. Egon ja egoistisuuden jyrkkä tuomitseminen ja vastustaminen ovat myös egon toimintaa, jotka vain vahvistavat egomme olemuspuolia ja niiden olemassaoloa. Hyväksyvä asenne auttaa päästämään egon ilmennyksestä irti ja siirtymään itsen myönteisiin olemuspuoliin. Vastustava ja tuomitseva asenne vaan sitoo meidät lujemmin egoomme, tai egomme olemuspuoliin. 

Mitä hyväksymiseen tarvitaan:

1. Ihanne parantumisesta ja vapaudesta.
2. Tiedostaminen, tai tunnistaminen mistä tunteesta nyt on kysymys? Ja miksi koen tätä tunnetta?
3. Aikaisempi kokemus hyväksyvästä ja myötätuntoisesta ihmisestä.
4. Nöyryyden tilassa on mahdollista aloittaa hyväksyminen.
5. Riittävä tunteeseen keskittymisen kyky, joka on yksi tietoisuustaidoista.
6. Tahtoa ja motivaatiota olla haavatunteen, tai tuskan kanssa.
7. Vastuunotto syntyy hyväksytyn kokemuksen kautta.

Egomme ja sen ominaisuudet ja olemuspuolet voivat palvella joissakin tilanteissa mahdollistaen myönteistä kasvua, kehitystä ja muutosta meissä ihmisissä.

Egosta nousevat olemuspuolet ja itsestä nousevat olemuspuolet, esimerkiksi:

HAASTAVA                                 EHEÄ
negatiivinen                                   myönteinen
pessimistinen                                 optimistinen
pelkäävä                                       rohkea
turvaton                                        luottava
tyytymätön                                   tyytyväinen
toivoton                                       toiveikas
rakkaudeton                                rakkaudellinen
hyväksymätön                              hyväksyvä
arvostamaton                               arvostava
vihainen                                       myötätuntoinen
ymmärtämätön                             ymmärtäväinen
anteeksiantamaton                       anteeksiantavainen
valittava                                       kiitollinen
kriittinen                                       uskova
jäykkä                                         spontaani

Hyväksyvä asenne on avain egon, tai vaurioituneen itsen olemuspuolten vastuulliseen läpielämiseen ja niistä irtipäästämiseen.

Kuinka voit havaita reagoitko ja toimitko egosta, vai itsestä käsin?

Tärkeitä erottelukyvyn alueita:

1. Omien reaktioiden tarkkailu ja havannoiminen rehellisesti ja hyväksyvästi.

Jos reagoit egosta käsin on hyvä kysyä miksi reagoin tällä tavalla ja näin voimakkaasti?

Tämä johtuu yleensä ilmaisemattomista tunteista, täyttymättömistä tarpeista, lapsuuden traumoista eli haavatunteista.

2. Omien asenteiden tarkailu ja havainnoiminen rehellisesti ja hyväksyvästi.

Jos asenteemme ovat egoistisia on hyvä pohtia, onko valitsemamme asenne alitajuinen, tiedostamatta valittu mahdollisesti vanhemmiltamme opittu vai tietoisesti valittu. Alitajuiset negatiiviset asenteemme liittyvät taas ilmaisemattomiin tunteisiimme, täyttymättömiin tarpeisiimme, sekä aikaisempiin uskomuksiimme. Tällaisen alitajuisen egon asenteen pystyy muuttamaan antamalla rakkautta niille olemuspuolille, jotka ovat tyytymättömiä tai haavoittuneita. Hyväksyvä läsnäolo sen täyttymättömän tarpeen koko tunnevoiman kanssa riittävän kauan, transformoi eli vapauttaa sen.

3. Omien uskomusten tiedostaminen ja tarkkailu rehellisesti ja hyväksyen.

Monet uskomukset, joita kutsutaan alitajuisiksi ohjelmoinneiksi syntyvät jo varhaislapsuudessamme isä-äiti ja sisarus suhteissamme, sekä muissa läheisissä ihmissuhteissa. Saamme lahjana näistä ihmissuhteista
Meillä ihmisillä on paljon tiedostamattomia uskomuksia jotka luovat joka hetki meille niitä kokemuksia ja tuntemuksia joita emme halua.

Tällaisia uskomuksia meillä voi olla.

1. Tulen aina epäonnistumaan kaikesssa mihin ryhdyn.
2. Kukaan ei rakasta minua.
3. Kukaan ei hyväksy minua sellaisena kuin olen.
4. Kukaan ei arvosta minua.
5. Kukaan ei ymmärrä minua.
6. Olen kömpelö.
7. Olen ruma.
8. Olen vääränlainen.
9. En kelpaa kenellekään.
10. En saa koskaan sitä, mitä haluan.
11. Keneenkään ei voi luottaa.
12. Maailma on paha, jne..,

Uskomukset vetävät valtavalla voimalla puoleensa sitä, mihin uskomme. On hyvin surullista että olemme niin usein uskomuksiemme uhreja ja siksi niin epätoivoisia niissä asioissa, joissa uskomuksemme eivät tue meitä ja mahdollisuuksiamme.

Haava uskomusten parantuminen ja muuttaminen on mahdollista, jos saa korvaavia myönteisiä kokemuksia. Esim. Jos on uskomus ettei kukaan ei rakasta minua toisinsanoen on jäänyt vaille rakkautta lapsuudessa, sen voi korvata uusi myönteinen kokemus.

Toki tällaista traumaa voi hoitaa itsekin psykologis-terapeuttisesti. Jos on kyky päästä alfa tai theeta syvärentouden tilaan, jossa voi luoda uusia kokemuksia sekä uusia itseämme tukevia uskomuksia ja ohjelmointeja. (Katso blogi arkistosta kohta parantavat affirmaatiot)

(Sh=sisäänhengittäessä ja Uh=uloshengittäessä.)
Kun olet syvärentouden tilassa, johon voit päästä suggestioilla Sh: Menen syvemmälle, Uh: Syvemmälle menen esim. 9-20x ja sen jälkeen voit lausua mielessä affirmaatiota Sh: Rakastan äärettämän paljon sitä olemuspuolta itsessäni, Uh: joka on jäänyt vaille rakkautta, rakastavaa katsetta n.9x-5min.

Käyn nyt läpi myönteisinä itsen uskomuksina kaikki aiemmin mainitsenani egon uskomukset:

1. Tulen onnistumaan riittävässä määrin kaikessa mihin ryhdyn.
2. Minua rakastetaan riittävästi.
3. Minut hyväksytään sellaisena kuin olen omana itsenäni.
4. Minua arvostetaan riittävästi.
5. Minua ymmärretään riittävästi.
6. Hyväksyn itseni ja olen tarkkaavaisesti läsnä.
7. Olen miellyttävä.
8. Olen juuri oikeanlainen.
9. Olen riittävän suosittu.
10. Saan kaiken sen mitä tarvitsen.
11. Luotan itseeni ja luotan lähimmäisiini.
12. Maailmassa on riittävästi hyvyyttä, kauneutta ja totuutta, jotta voin olla toiveikas ja tyytyväinen.

4. Motiivit ja vaikuttimet vaikuttavat siihen miksi ajattelemme niin kuin ajattelemme, puhumme niin kuin puhumme ja teemme asioita niin kuin teemme?

Itsetuntemuksemme kannalta on hyvä ja tervettä oppia tunnistamaan ja tiedostamaan enenevässä määrin omia motiiveita ja vaikuttimia käyttäen erottelukykyämme. Motiivimme ja vaikuttimemme nousevat egostamme tai itsestämme.

Egon motiivit ovat usein itsekkäitä, minäkeskeisiä, itseä korostavia ja omaa kunniaa hakevia, eli epäpuhtaita.

Itsestä nousevat motiivit ja vaikuttimet ovat puhtaita, ne ovat epäitsekkäitä, yhteistä hyvää ajattelevia, muiden hyviä puolia tai muissa olevaa hyvää korostavia, sekä niissä voi olla mukana nöyryys.

5. Ajatuksemme erottelukyvyn kohteena:

Jos ajatuksemme nousevat egomme peloista, koemme olevamme uhreja. Kun taas ajatuksemme nousevat sydämen rakkaudesta, olemme tietoisia elämämme luojia.

Ajatuksemme synnyttävät tunteita, joten on erittäin merkityksellistä, mitä ajattelemme ja miten suhtaudumme ajatuksissa itseemme ja muihin ihmisiin. Ajatuksemme synnyttävät ilmapiirejä itsemme ja muiden ihmisten ympärille. Myönteiset ajatukset kohottavat mieltämme ja niiden ihmisten mieltä, joihin tällaiset ajatukset kohdistuvat. Kielteisistä ajatuksista johtuen mielemme muuttuu alakuloiseksi. Kohdistaessamme kielteisiä ajatuksia toisiimme, vaikutamme toisten ihmisten mielentilaan negatiivisesti. Ajattelummekin on vastuullista toimintaa.

Ajatuksemme voivat pitkällä aikavälillä sairastuttaa meidät tai parhaimmassa tapauksessa parantaa meidät, sillä ajatuksilla on oma luomisen voimansa.

Itsetuntemuksen ja eheytymisen tiellä on hyvin olennaista oppia tyynnyttämään ja puhdistamaan  mielensä sekä oppia päästämään irti  turhista ajatuksista, koska tyynessä ja hiljaisessa mielessä on levollisuus, rauha ja selkeys. Hyväksyvä asenne on olennaista levottoman mielen samaistumisen vapauttamisessa rauhan tilaan.  Ajatellessamme sydämen rakkaudesta käsin, sydämemme alkaa puhdistua egon epäpuhtauksista.

6. Puheemme erottelukyvyn kohteena:

On hyvä tarkkailla nouseeko puheemme pelkäävästä, vihaisesta tai vastustavasta egostamme vai rakastavasta, myötätuntoisesta ja hyväksyvästä itsestä.

Puheillamme on suuri vastuu, sillä se vaikuttaa samankaltaisesti kuin ajatuksemme, mutta hiukan karkeammalla tasolla. Puheet synnyttävät tunteita. Jos juoruilemme muista ihmisistä heidän mielialansa laskee. Rakkaudelliset ja rakentavat puheet kohottavat mielentilaamme, sekä voimme puhua toisistamme rakastavasti ja rakentavasti, jolloin se voi kohottaa muidenkin mielialaa.

Olen kokenut, että rehellisyys ja väkivallattomuus ajatuksissa, puheissa ja teoissa vapauttaa meitä. Sisäisen näkemyksemme, mielipiteidemme ja tunteidemme rehellinen ja suora ilmaisu avaa kurkkuamme ja helpottaa äänen käyttöämme. Kun taas pelko, jännitykset, valheellisuus ja väkivaltaiset ajatukset, puheet ja teot tukkivat kurkkumme aluetta.

7. Intuitiomme erottelukyvyn kohteena:

Egosta nousevia ajatuksia ja puheita leimaa negatiivisuus ja pelko tai viha. Sydämen intuitiivisen innostavan virtauksen tunnistaa myönteisestä, rakkaudellisesta ja myötätuntoisesta vaikutuksesta ja tunteesta. Sydämen intuitiossa on myös vahva tarkoituksen tunne läsnä.

Jos haluaa vapautua egon olemuspuolista on tärkeintä siinä on itsen hoivaava, hyväksyvä ja myötätuntoisesti ymmärtävä asenne egomme haavoittunutta olemuspuolta kohtaan. Egoistisuutemme taustalla on aina jokin ilmaisematon tunne tai täyttymätön tarve, trauma eli haavatunne. Egon ja egoistisuuden jyrkkä tuomitseminen ja vastustaminen ovat myös egon toimintaa, jotka vain vahvistavat egomme olemuspuolia ja niiden olemassaoloa. Hyväksyvä asenne auttaa päästämään egon olemuspuolista irti ja siirtymään itsen myönteisiin olemuspuoliin. Vastustava ja tuomitseva asenne sitoo meidät lujemmin egoomme tai egomme olemuspuoliin.

Erottelukyvyn kehittymisen iloa.